Ryż

Woda ryżowa dla pięknych włosów i skóry

Ryż jest jednym z najważniejszych ziaren. Jest pożywieniem dla prawie połowy populacji na świecie, dostarczając aż połowę dziennego zapotrzebowania na kalorie. Nie każdy jednak wie że dobroczynne właściwości ryżu nie ograniczają się jedynie do sfery żywieniowej.

Od wieków jest on używany przez kobiety w Azji, jako naturalny sposób na poprawienie urody. To sekret nieskazitelnej cery i jedwabistych włosów, Japońskich Gejsz.

Kobiety Yao
Kobiety Yao prezentujące swoje włosy

Świadectwem skuteczności takiej pielęgnacji mogą być kobiety Yao z miejscowości Huangluo w Chinach.  Średnia długości ich włosów to 183 cm. Zapisały są one do Księgi Guinnessa, jako „wioska z najdłuższymi włosami na świecie”. Często zdarza się, że kobiety te nie mają siwych włosy aż do lat 80-tych. Kobiety Yao wierzą, że sfermentowana woda ryżowa, której używają do mycia włosów, jest tym, co pomaga im utrzymać długie, ciemne i czyste włosy. Woda ryżowa zapobiega również plątaniu się tak długich włosów, które owijane są wokół głowy w skomplikowany kok.

Niedawne badania wykazały, że woda ryżowa wspomaga pielęgnacje włosów, wygładza ich powierzchnie i poprawia elastyczność. Zawiera ona inozytol, związek chemiczny, który naprawia uszkodzone włosy, a także pomaga chronić je przed uszkodzeniem. Badania pokazują, że inozytol pozostaje wewnątrz włosy nawet po wypłukaniu, oferując stałą ochronę. Ponadto aminokwasy zawarte w wodzie ryżowej wzmacniają cebulki włosów, dodają objętości i połysku.

Woda ryżowa jest również bogatym źródłem witamin i minerałów, które są niezwykle cenne dla skory. Ziarna ryżu zawierają miedzy innymi witaminę E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę; czyli witaminy z grupy B, wszystkie razem zwiększają ukrwienie naskórka. Składniki te stymulują wzrost komórek i spowalniają ich przedwczesnemu starzeniu się, a także, zmniejszają pory i rozświetlają cerę. Woda ryżowa podobno pomaga również zwalczyć trądzik. Z tego właśnie powodu jest częstym składnikiem drogich kosmetyków.

SFERMENTOWANA WODA RYŻOWA

Efektywność wody ryżowej zwiększa się, jeśli pozwoli się jej sfermentować. Woda zostawiona na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu staje się lekko kwasowa. Jest bogata w antyoksydanty, składniki mineralne, witaminy B, witaminę E i śladów Pitera™, substancji wytwarzanej w trakcie procesu fermentacji. Substancja „Pitera™” zyskał na popularności w ostatnim czasie, i jest reklamowana, jako „anti-aging eliksir” (tłumaczenie. eliksir pomagający w walce ze starzeniem) ze względu na jej zdolność zwiększania regeneracji komórek.

Sfermentowana woda ryżowa może być używana, jako środek do mycia twarzy lub jako tonik, oraz jako płukanka do włosów. Składniki zawarte w wodzie zamykają pory, zmniejszają zmarszczki a tagże ujędrniają i rozświetlają skórę – jest to doskonała recepta na promienny i młodzieńczy wygląd.

Fermentacja obniża pH wody, staje się ono zbliżone do pH włosów (lekko kwaśne). Lekko kwaśne pH plus dodane składniki odżywcze, powstałe w wyniku fermentacji, pobudzają wzrost włosa oraz poprawić ogólną jego kondycję.

PRZEPIS NA WODĘ RYŻOWĄ I WODĘ RYŻOWĄ SFERMENTOWANĄ

Woda ryżowa

A photo posted by Nuta Natury (@nutanatury) on

  • Ryż – ½ szklanki (biały bądź brązowy, najlepszy ekologiczny)
  • Woda – 2 szklanki (najlepiej mineralna, może być woda przegotowana)

Ryż opłukujemy z kurzu i zanieczyszczeń, przesypujemy do naczynia i zalewamy wodą. Odstawiamy na 10 do 15 minut, od czasu do czasu mieszając aż stanie się mętna. Następnie odcedzamy. Pozostały ryż możemy zmielić i użyć, jako peeling bądź zrobić z niego maseczkę do twarzy (przepis poniżej).

Tak przygotowana woda jest gotowa do użycia, jako tonik lub płukanka do włosów. Możemy ja również zostawić do fermentacji, co tylko podniesie jej skuteczność.

Aby woda sfermentowała zostawiamy ja w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa. Szybkość fermentacji zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym szybciej podlega fermentacji. Sfermentowana wodę zagotowujemy, aby zatrzymać proces fermentacji, następnie studzimy. Tak przygotowana, jest gotowa do użycia.

Sfermentowana woda ryżowa może być dość mocna, więc przed użyciem można rozcieńczyć ja z jedna bądź dwiema filiżankami cieplej wody. Dostosuj do potrzeb twoich włosów, użyj mocniejszego roztworu do włosów suchych a do włosów tłustych bardzie rozcieńczonego.

Możemy również użyć wody, która została nam z gotowania ryżu do spożycia. Osobiście nie polecam jej do płukania włosów, gdyż zostawia na nich osad. Jeśli zdecydujemy się do użycia jej na włosy, najlepiej będzie jeśli później spłuczemy je ciepłą wodą.

Roztwór może być przechowywany w lodówce do 7 dni.

BONUS: MASECZKA RYŻOWA

  • 3 łyżki ryżu
  • łyżka mleka
  • łyżka płynnego miodu

Ryż ugotować na miękko, a następnie wymieszać z mlekiem i miodem. Trzymać przez 30 min. Spłukać letnią wodą.