Masło klarowane

Masło klarowane (Ghee)

Masło klarowane, nazywane również Ghee lub Ghi, jest znane od tysięcy lat. Dotychczas uważano iż pochodzi ono z południowej części Indii, gdzie początkowo oczyszczano masło w celu przedłużenia jego przydatności do spożycia. Szybko stało się jednak niezbędnym skłanikiem w każdej kuchni, jak również w ceremoniach religijnych oraz medycynie ajurwedyjskiej (medycyna indyjska)., gdzie jest uważane za środek oczyszczający nie tylko ciało ale i ducha.

Artykuł opublikowany w „Nature magazine” (University of Bristol) w 2008 roku podważa teorie pochodzenia masła klarowanego. Odkryto bowiem iż mleko i wyroby mleczne były znane już w starożytnym Egipcie, dwa tysiące lat wcześniej niż uwcześnię uważano. Szacuje się, że masło klarowane jest  więc znane ludzkości od około 8500 lat. Ghee podobnie jak olej kokosowy to tłuszcz wielofunkcyjny. Można je stosować wewnętrznie jak i zewnętrznie np. na wysypkę, oparzenia lub jako nawilżacz do ciała i skóry głowy. Nie tylko jest ono łatwe do wykonania, ale również posiada szereg korzyści zdrowotnych:

Ghee jest bezpieczne dla osób z wrażliwością na kazeinę i laktozę

Podczas procesu klarowania oba alergeny zostają oddzielone i usunięte, co sprawia iż masło staje się bezpieczne dla osób na te związki.

Długi okres przydatności do spożycia 

Klarowane masło z powodu niskiej zawartości wody ma znacznie dłuższy okres trwałości niż masło. Okres przechowywania w temperaturze pokojowej wynosi około 9 miesięcy, a w lodówce nawet do 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania. (cyt: Wikipedia)

Poprawia elastyczność tkanki łącznej

Według Dr. Vasant Lad, dyrektora instytutu ajurwedy w Albuquerque (Ayurvedic Institute in Albuquerque, N.M.), ghee nawilża i uelastycznia tkankę łączną, przez co jest bardzo popularne w środowisku joginów.

Bogate źródło witamin A, D, E i K rozpuszczalnych w tłuszczu

Uczuleni na gluten, chorzy na zespół nieszczelnego jelita, IBS – Zespół jelita drażliwego, chorobę Crohna lub niektóre zaburzenia trzustki, mogą mieć problem z wchłanianiem witaminy A. Wprowadzając Ghee do swojej diety można ten problem zniwelować. Witamina D,  także rozpuszczalna w tłuszczach, powstaje w organizmie po wystawieniu na słońce.

Jednakże podczas zimowych miesięcy, zadanie to może być utrudnione. Ghee pomaga utrzymać nawilżenie ciała, zawiera również witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, której zadaniem jest naprawianie uszkodzonej skóry, utrzymanie równowagi  hormonalnej, poprawia widzenie i pomaga zrównoważyć poziom cholesterolu.

Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. W wątrobie warunkuje syntezę protrombiny białka, z którego powstaje skrzep. Bakterie stanowiące naturalną florę jelit w niewielkiej ilości syntetyzują witaminę K. Bierze ona udział w formowaniu tkanki kostnej. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Odpowiedni poziom witaminy K2 chroni przed próchnicą, wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój kości, jak również chroni przed zwapnienia tętnic, znany również jako miażdżyca tętnic.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są absorbowane z tłuszczem i przechowywane w przewodzie trawiennym, są niezbędne do utrzymania zdrowego metabolizmu i różnych funkcji biochemicznych w organizmie.

Zdrowy układ pokarmowy

Kwas masłowy, działa jak odtrutka i poprawia zdrowie jelita grubego. Wykazano że pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu insuliny. Ma właściwości przeciwzapalne i może być przydatne dla osób cierpiących na IBS, choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Ghee Obniża cholesterol

Badania wykazały, że ghi może obniżyć poziom cholesterolu w surowicy jak i jelitach. Według Times of India, masło klarowane pomaga w walce z cholesterolem poprzez zwiększone wydzielanie żółciowych lipidów.

Wysoki punkt dymienia

Większość olei o wysokim punkcie dymienia dostępnych na naszym runku (olej z orzeszków ziemnych,olej sojowy, olej kukurydziany i olej rzepakowy)  jest zmodyfikowana genetycznie. Ich nadmierne spożycie nie jest wskazane. Punkt dymienia jest bardzo ważnym wyznacznikiem, gdyż każdy tłuszcz  podgrzany do temperatury przekraczającej jego punkt dymienia może się zapalić.  Jest  to najczęstszą przyczyną pożarów w kuchni.

Ghee Pomaga w utracie wagi

Kwas masłowy (kwas butanowy) przyczynia się do utrzymania zdrowego układu pokarmowego. Działa stymulując konwersję włókien do ilości kwasu masłowego, który jest niezbędny do odtruwania, jak również wyeliminowanie innych tłuszczy i toksyn. Ponadto ghee  zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego co przyspiesza fermentacje.

Energia z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha zawartych w ghee i oleju kokosowym spalają inne tłuszcze w naszym systemie, co prowadzi do utraty wagi. W ajurwedyjskiej praktyce, ghee jest centralną częścią diety, uważa się iż poprawia funkcję pęcherzyka żółciowego i przyspiesza metabolizm.Wierzymy, że w rzeczywistości przyciąga ghee inne tłuszcze i usuwa toksyny, które są tradycyjnie trudne do wyeliminowania.


Jak zrobić masło klarowane

Masło przeznaczone do klarowania powinno być wysokiej jakości, o minimalnej zawartości tłuszczy 82 %. Tanie masła zawierają domieszki wody i środków chemicznych albo dodatek olejów roślinnych. Z 200 gramów masła otrzymujemy około 180 gram masła klarowanego. Z uwagi na długi okres przechowywania, polecam użycie 4 bać 5 kostek.

masło roztopioneMasło roztapiamy na wolnym ogniu od czasu do czasu je mieszając. Ważne aby nie pospieszać tego kroku bowiem masła szybko się przypala. Rozpuszczone masło delikatnie mieszamy, po kilku minutach pojawia się biała piana (wytrącone białko). masło pianaPiane delikatnie zbieramy, następnie przelewamy masło do czystego pojemnika lub słoiczka uważając na znajdujący się na dnie osad. Możemy je również przecedzić przez czystą bawełnianą szmatkę. Tak przyrządzone masło jest gotowe do spożycia. Jego piękny lekko orzechowy zapach dodaje potrawą niebywałego smaku. Smacznego.